MICHAEL LEE – MICHAEL LEE

 

 “ The flesh-and-blood bluesman we’ve been waiting for… “

Soms betekent meedoen aan een tv-show het begin van een carrière. Bij ons was het de 17-jarige IBE. Een maand geleden was hij nog “gewoon” de winnaar van ‘The Voice van Vlaanderen 2019’. Nu al is hij een echte artiest, die op Rock Werchter 2019 zo’n 15.000 fans naar een stampvolle KluB C lokte - bijna een vol Sportpaleis. Watte!

Het verhaal van Michael Lee uit Fort Worth, TX, is vergelijkbaar. Na méér dan 6 miljoen YouTube-weergaven (wanneer ik dit schreef: 6.692.865) voor zijn adembenemende vertolking van BB’s “The Thrill Is Gone” - een onvergetelijk hoogtepunt van de The Voice Tv-show van vorig jaar - is het geen wonder dat Michael Lee nog steeds blijft verbazen. De release van Michael Lee's titelloos Ruf debuut, is al zijn volgende stap. Zoals de albumtitel suggereert, is het een spiegel die hij zichzelf voorhoudt. Met tien originele nummers en de aangehaalde cover, worden we binnen gelaten in het hart en de geest van de artiest. Gezien zijn afkomst is Lee sterk beïnvloed door Freddie King, Delbert McClinton, Bonnie Rait en Joe Ely, zit in zijn muziek een retro-Texas ritme en blues met een portie rock 'n' roll.

“Heart of Stone” opent het album in stijl met vuile beats, fuzzbox-gitaren en pittige trompettisten. De instrumental “Don’t Leave Me” is een erg emotioneel nummer en in “Weeds” beschrijft Lee hoe hij het huis zag, dat hij kocht om met zijn vrouw te gaan wonen: “met overwoekerend onkruid in de achtertuin, waar onze toekomstige kinderen spelen...” Hij schreef het nummer in tien minuten. Het aanstekelijke riff in “Praying for Rain” werkt op je humeur als de regen achterblijft, “Love Her” is het verhaal "van een gevaarlijke vrouw" en de blues rocker “Can’t Kick You” speelt in op de verslavende aantrekkingskracht van iedere vrouw: “I can kick the nicotine, I can kick the alcohol… but I can’t kick you...”. Nog meer stemmingen en vibes rollen uit de boxen met “Fool of Oz”, in de slow blues “Here I Am” ("Laat me niet achter in de stromende regen…") en in “Go Your Own Way”, waarin Lee met virtuoos gitaarwerk en een spookachtig verhaal over moerassen en gewapende mannen, het album afsluit.

Michael Lee is inderdaad een ontdekking, een jonge hedendaagse blues man, van het soort dat we nodig hebben om de toekomst van deze muziek te garanderen!

“ Indeed, Michael Lee is a discovery, a young contemporary blues man, of the kind that we need to guarantee the future of this music!... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Heart of Stone – 02. Don’t Leave Me – 03. Weeds – 04. Praying for Rain – 05. Love Her – 06. This Is – 07. Can’t Kick You – 08. The Thrill Is Gone [] – 09. Fool of Oz – 10. Here I Am – 11. Go Your Own Way
Lyrics/music © 2019 by: Michael Lee, unless where else [noted: 8] - Produced by: Nick Choate & Nick Jay

Album line-up:
Michael Lee: vocs, e- & a- guitar / Blaine Crews: drums (1,3,4,6-11) / Scott Lee: bass (1,3,4,6-11) / Colin Campbell: B3, Rhodes (1,3,4,6,9,10), piano (7,8,11) / Preston Lewis: sax (1,3,4,6,9,10) / Horns: Evan Templeton & Jordan Carr: trumpet (1,3,4,6,9,10) / Charley Wiles: guitar (2,5) / Clint Simmons: drums, percussion (2,5) / Anthony Farrell: B3, keys (2,5)

Discography Michael Lee:
Michael Lee [2019] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video